Är din testosteronnivå ur balans?

Brist på testosteron kan påverka både män och kvinnor och ge olika symtom som kan påverka hälsa och välbefinnande. 

Symtom på låga testosteronnivåer

 • Minskad sexuell lust
  En av de mest kända effekterna av låga testosteronnivåer är minskad libido eller sexuell lust. Detta kan leda till sexuell frustration och påverka relationer negativt.

 • Ökad trötthet
  Låga testosteronnivåer kan resultera i ökad trötthet och brist på energi, även efter tillräckligt med sömn.

 • Minskad muskelmassa
  Testosteron spelar en viktig roll i muskeluppbyggnad och underhåll. Låga nivåer kan leda till muskelförlust och minskad styrka.

 • Humörsvängningar
  Bristen på testosteron kan påverka humöret och leda till irritabilitet, nedstämdhet och ångest.

Så bekämpar du låga testosteronnivåer

 • Livsstilsförändringar
  Förbättra din livsstil genom att inkludera regelbunden motion, en hälsosam kost och tillräckligt med sömn. Minska stressen i ditt liv och undvik överdriven alkoholkonsumtion och rökning.

 • Viktminskning
  För personer med övervikt kan viktnedgång hjälpa till att öka testosteronnivåerna.

 • Testosterontillskott
  För vissa människor kan testosterontillskott vara ett alternativ för att hantera låga testosteronnivåer. Dessa tillskott är tillgängliga i olika former, inklusive gel, kräm, injektioner och piller. De bör dock endast användas efter samråd med en läkare och efter att ha fastställt en klinisk behov av sådana tillskott. Det är viktigt att komma ihåg att testosterontillskott inte är lämpliga för alla och att de kan ha biverkningar. Därför är det viktigt att söka medicinsk rådgivning innan man överväger sådana behandlingar. Läs mer på testosteron.se.

Låga testosteronnivåer är ett ganska vanligt problem och det kan påverka både män och kvinnor. Genom att göra livsstilsförändringar och konsultera en läkare om behovet av tillskott kan du effektivt komma till bukt med bristen och förbättra ditt allmänna välbefinnande.

14 Sep 2023